Esencija žene

36469076_1645681175564977_8262122621882073088_n

Za sve postoji razlog i vrijeme, pa tako i za žurbu i pritisak, a to je očito sada. Onaj kome taj način djelovanja i življenja odgovara, neka uživa. Ali to nisam ja.

U današnjem svijetu u kojemu je glavni slogan ” Brže, više, jače!” čini se smiješnim govoriti o ovoj temi. Esencija žene- biti prisutan, iščekivati, brinuti se za sebe ( i druge), biti nježan i blag, dati si vremena za disanje, prihvatiti- nisu ideali našeg doba pretjerane ambicioznosti i želje za uspjehom. I to je u redu. Za sve postoji razlog i vrijeme, pa tako i za žurbu i pritisak, a to je očito sada. Onaj kome taj način djelovanja i življenja odgovara, neka uživa. Ali to nisam ja.

Ja sam prije par godina odlučila da ću živjeti drugačije, a svi koji me znaju, znaju da kad ja nešto odlučim, onda to i provedem u djelo. Odlučila sam da ću si dati predah kad mi je to potrebno, da ću slušati potrebe vlastitog tijela i duha i da će to biti moj najviši zakon. ” Nema šanse”, čujem vas kako govorite, ” nakon što zadovoljim potrebe obitelji i odradim svoj posao, ostaje malo vremena za mene. Baš me zanima kako joj je to uspjelo.”

Mislim da je sve skupa počelo kad sam se prije desetak godina razboljela. Moja trauma iz  djetinjstva u kombinaciji sa stresom i pritiskom urodila je plodom i više nisam bila zdrava. A onda sam počela plesati nakon dugogodišnje pauze i stvari su se počele pokretati: počela sam zapažati sebe i svoje tijelo na potpuno nov način, zdravije sam se hranila i smršavila. Također sam i počela trčati i to mi je jako pokrenulo metabolizam i potaknulo gubitak viška kilograma. Nakon par godina počela sam vježbati i jogu koja mi je pomogla da se dodatno povežem s tijelom i jače ga osvještavam tijekom plesa.

Kad se nakon toliko godina pogledam, vidim veliku promjenu koju je u meni pokrenuo ples, a ostvarila se u kombinaciji plesa, zdrave prehrane, joge i trčanja- ponovno sam zavoljela sebe i svoje tijelo. Da, trebalo mi je vremena. Da, taj proces još traje i trajat će dok sam živa, ali sad sam već zadovoljna jer sam odlučila da ću se pobrinuti za sebe i to sam i učinila. Time su porasli i moje samopouzdanje i osjećaj životnog zadovoljstva.

A onda sam i uvela “neradnu srijedu”- dan kad se bavim isključivo sobom, stvarima koje volim i u kojima uživam. Taj me dan nema na mobitelu jer sam vjerojatno u shoppingu ili u šumi. A moja ženska esencija pjevuši zajedno sa mnom dok plešem, dok šetam, dok jesam. Ostatak tjedna puno radim, ali nađem i vremena za odmor. Ne trebam vam reći da onda i bolje poučavam i da sam učinkovitija. Jer tko se s ljubavlju odnosi prema sebi, daje si vremena za predah i igru, taj daje mnogo i svijetu oko sebe. Jesam li vam rekla da sam sretna?

A duša pleše :-).

by Silvia Zafirah