Predrasude o orijentalnom plesu- 1.dio

Predrasuda o orijentalnom plesu br. 1:

” Orijentalni ples? Aha! Vi mislite na TRBUŠNI PLES “

Ne, ne mislimo. 🙁

Sve učiteljice i plesačice orijentalnog plesa se gotovo svakodnevno susreću s ovim problemom. RAQS SHARQI ( arapski) na hrvatskom doslovno znači PLES ORIJENTA ili PLES ISTOKA i to mu je pravo ime.

Izraz „ Trbušni ples“ nastao je u 19. stoljeću, a postao je popularan nakon Svjetske izložbe u Chicagu 1893. jer je jedan američki biznismen želio privući što više publike u svoj šator gdje su nastupale plesačice plešući svoj folklorni ples, RAQS SHARQI. Plesačice, iako potpuno odjevene, pomicale su trbuh i bokove, što je vrlo konzervativnoj publici djelovalo kao svetogrđe.

Kada kažete TRBUŠNI PLES to je kao kad bismo za Salsu rekli PLES GUZE, a za balet PLES HALJINICA. Dakle, vrlo omalovažavajuće. Uostalom, radi se o folklornom plesu jednog naroda, što uvredu čini još gorom.

Ne činite to umjetnicama i umjetnicima orijentalnog plesa. Zovite ovu umjetnost njenim pravim imenom.

By Silvia Zafirah

Turski trbušni ples

Na slici: pravi „ trbušni ples“- radi se o šaljivom tradicionalnom turskom svadbenom plesu GÖBEK TANSI tijekom kojeg dva muškarca – od kojih jedan na trbuhu ima nacrtano lice žene, a drugi lice muškarca -plešu pomičući trbuhe.

Iz serije članaka objavljene na mojoj Facebook stranici prije par godina, još uvijek aktualne. . .

Izvor i nadahnuće: C.Varga Dinicu: ” Answers and advice about Raqs Sharqi and Raqs Shaabi”