Predrasude o orijentalnom plesu – 4.dio

Predrasuda o orijentalnom plesu br. 4:„ Najbolje su one plesačice koje najbolje oponašaju stil neke zvijezde. Tu ne možeš pogriješiti.“

Iako je tijekom učenja i plesačke karijere dobro isprobavati i oponašati različite stilove, orijentalni je ples ipak ples pojedinca, a raznolikost osobnih stilova je upravo ono što ga razlikuje od mnogih drugih plesnih vrsta. Naravno da je važno da plesačica ili plesač vladaju vokabularom Raqs Sharqi-ja ( originalni arapski naziv orijentalnog plesa), ali to nije dovoljno sve dok ne pokažu dio sebe unutar tih istih pokreta. Kao i svaka druga umjetnost, i Raqs Sharqi traži od nas da publici pokažemo taj poseban dio sebe koji nas čini drugačijima od svih drugih na ovome svijetu.

To znači da same/sami trebamo pronaći način kako povezati te pokrete, kako izraziti svoje osjećaje kroz njih, kako se povezati s publikom i stvoriti cjelovit doživljaj umjetničkog performansa. A to radimo tako da upoznajemo sebe i dajemo si priliku da probamo plesati na svoj način, a ne da kopiramo druge. To, naravno, ne znači da ne trebamo biti inspirirane drugima i njihovim radom, njihovim posebnim duhom. Važno je samo da ne zapostavimo razvoj svog osobnog stila.

Orijentalni ples ne traži poseban tip tijela, ne traži određenu visinu, opseg grudi, ne traži od nas da uništavamo stopala neudobnom obućom ili vježbama koje uništavaju zglobove. To je ples koji nam dopušta da budemo baš onakve kakve jesmo. Možemo li se mi prihvatiti takvima kakve jesmo? Kad se mi prihvatimo, prihvatit će nas i publika.

by Silvia Zafirah

gI_0_LoveYourBodyNOW1

Ovo je četvrti tekst iz serije ” Predrasude o orijentalnom plesu” koja se pojavljivala na mom profilu na Facebooku prije par godina u obliku postova.

Hvala na čitanju! 🙂

Izvori i nadahnuće: – C.Varga Dinicu: ” Answers and advice about Raqs Sharqi and Raqs Shaabi”

– moja učiteljica Joana Saahirah – život i djelo