Predrasude o orijentalnom “trbušnom” plesu- 3.dio

Predrasuda o orijentalnom plesu br. 3:

„ Dok plešeš, najvažnije je da izvodiš što više tehnički zahtjevnih pokreta i tako pokažeš svoju vještinu. Nikako ne radi pauze, to je dosadno!“

Orijentalni/ a plesač/ica može biti izvrstan/ izvrsna pa opet ne imati ono najvažnije, značajku koja čini samu srž orijentalnog plesa i koja ga razlikuje od mnogih drugih:

Ona ili on moraju uživati u pokretu, zabavljati se dok plešu i to se treba vidjeti.

Tehnička zahtjevnost pokreta može biti zanimljiva, ali razmetanje savršenošću pokreta nauštrb kvalitete doživljaja plesačice ili plesača postaje samo sebi svrhom i u orijentalnom je plesu neizvorno i prazno. To znači i da izvođači tijekom plesa uzimaju i pauzu kako bi se dodatno uživjeli; kako bi se opet povezali s glazbom i stvorili nešto novo što će razveseliti publiku.

Ne, nisam pogriješila, dobro ste vidjeli! Stvoriti nešto novo je također dio uloge plesača. I sada ono najneočekivanije: Izvorni orijentalni ples se pleše bez koreografije, što znači da plesač/ica stvara ples na licu mjesta, pod utjecajem glazbe i publike, prema osjećaju koji ju/ ga ponese. Za takav je ples potrebno imati i tehničko znanje i osjećaj za publiku, trenutak i glazbu. Potrebno je i mnogo hrabrosti da se prepustite glazbi i zaboravite na sve drugo.

Danas plesačice i plesači koriste koreografiju kako bi pobijedili tremu i osigurali jednaku kvalitetu nastupa u svakoj prilici. To nije problem ako se koreografija izvodi s osjećajem i prisutnošću u tijelu. Ono što svakako treba izbjeći je izvođenje koreografije kao na pokretnoj traci. 🙂

Dakle, šal oko bokova i uživajte!!!! 🙂

by Silvia Zafirah

fifi2      soheir zaki

Na fotkama- Gore: Slavna i cijenjena egipatska plesačica Fifi Abdou poznata je po tome da pokrete izvodi po načelu” Manje je više”. Abdou se koncentrira na kvalitetu pokreta i osjećaj. Dolje: Sohair Zaki, jedna od najslavnijih egipatskih plesačica, u plesu je uvijek stavljala naglasak na emociju i atmosferu. Iako su joj pokreti složeni, nježni su i nenametljivi. 

Ovo je treći tekst iz serije ” Predrasude o orijentalnom plesu” koja se pojavljivala na mom profilu na Facebooku prije par godina u obliku postova.

Hvala na čitanju! 🙂

Izvor i nadahnuće: C.Varga Dinicu: ” Answers and advice about Raqs Sharqi and Raqs Shaabi”